Christopher Nolanin uutuuselokuva Inception sukeltaa ihmismielen syvyyksiin ja unien mystiseen maailmaan. Aihehan on aina jännä: millaista unta näkee ja mitä se mahtaa tarkoittaa? Inceptionissa ollaan tulevaisuudessa, jossa teollisuusvakoojat Dom Cobbin (Leonardo DiCaprio) johdolla tunkeutuvat teollisuuspamppujen uniin ja varastavat tärkeitä liikesalaisuuksia. Työvälineenä on vahvat rauhoittavat lääkkeet ja masiina, jonka avulla saadaan aikaan jaettu uni, jossa vakoiltava johdatellaan oman mielensä kassakaapille.

Inception-elokuva on huikean kerroksellinen seikkailu, jossa on monta unimaailmaa päällekkäin. Lavasteet ovat hienot ja Edith Piafin Je ne regrette rien sopii mainiosti tärkeäksi musiikkiteemaksi. Näyttelijät ovat uskottavia rooleissaan. Etenkin Joseph Cordon-Levitt on jotenkin niin mainio, vaikka koko elokuvan ajan kelasinkin, missä hän on aikaisemmin näytellyt. Googlaamallahan se selvisi: Kolmas kivi auringosta -sarjassa.

Leffaseurani kanssa pohdimme monien elokuvien kaavamaisuutta, joka oli havaittavissa Inceptionissakin. Ensin kohdataan ongelma, sen jälkeen kootaan joukko, jonka jäsenillä on erilaisia kykyjä vastata haasteeseen, ja sitteen lähdetään ratkaisemaan ongelmaa. Päähenkilöllä on myös oma henkilökohtainen ongelma, jonka hän pimittää muulta ryhmältä ja sen ansiosta tehtävä on mennä pieleen. Loppu jätetään sopivasti avoimeksi.