...tänä kesänä, on sen oltava Anja Snellmanin Parvekejumalat. Se ahdistaa, kiehtoo, koukuttaa, saa surulliseksi ja raivostuttaa. Tarinalla on kaksi kertojaa, 15-vuotias somalityttö Anis ja taiteilijaäidin tytär Alla Pohjola, joka on muuttanut nimensä Zahraksi. Kummallakin on vaikeaa.

Anis on juuri löytämäisillään itsensä, mutta perhe vastustaa vahvasti. Miten ihanaa olisikaan päästä Madonnan keikalle, käyttää pinkkiä huulipunaa tai suudella poikaa? Mutta kun ei. Tarjolla on vain parveke lautasantenneineen ja ulkoa lukittava vaatehuone, joka on Aniksen oma soppi. Ilmastoluennolla Anis näkee vilaukselta rastatukkaisen nuorenmiehen, jonka ottaisi mielellään hiustensa silittelijäksi. Tyttö tutustuu myös ikäiseensä Wandaan, jonka kautta hän saa maistaa länsimaista nuorisokulttuuria.

Hieman vanhempi hulvatonta taiteilijaäitiään vastaan kapinoiva Zahra on päättänyt kääntyä islamilaiseksi, koska hänellä on synkkä menneisyys. Hän perustaa Halajan-ryhmän, joka kokoaa yhteen ihmisiä, jotka haluavat tutustua islamilaisuuteen.

Aniksen ja Zahran tiet kohtaavat, eikä mikään ole sen jälkeen enää ennallaan.

En tiedä miksi kiinnitän valtavasti huomiota nimiin, mutta tein sitä jälleen lukiessani Parvekejumalia. Ensinnäkin Aniksen lähipiirissä oli Kanelia, Mantelia, Fenkolia ja Räkättirastasta. Allahista Anis käytti nimitystä Alla H. Aivan kuin joku räptähti. Myös muut nimet tekivät vaikutuksen: Wanda, Luka Levin, Al Gore.

Ehkä kyse ei loppujen lopuksi ole vain islamista, vaan toisen arvostamisesta ja naisen ja miehen tasa-arvosta. Snellmanin kirjan jälkeen on kuitenkin vaikea ajatella kovinkaan paljon hyvää elämäntavassa, jossa väärien housujen silittämisen takia saa mieheltä selkäsaunan tai tuulen löyhdyttämän huivin takia isän silmissä mustuu ja käsi kohoaa lyöntiin.

"Jepjep, Fenkoli sanoo, jepjep, ja katselee pientä punaista taskulamppua, lehdestä leikattua kuvaa Al Goresta yliopiston juhlasalissa, uutista Mosambikista löytyneestä tuntemattomasta metsäalueesta, päiväkirjan välistä pudonnutta hiuskiehkuraa, polaroid-kuvaa Aniksesta flamencoasussa, ja kirkkaankeltaista polkuypyörän kelloa."