Donna Leonin uusin Guido Brunetti -dekkari Ystävä sä lapsien (2007, suom. 2009) on taattua tavaraa. Tällä kertaa kyseessä on lapsikauppa, johon kohteliastakin kohteliaampi komisario joutuu mukaan taianomaisessa Venetsiassa.

Olen käynyt muutaman kerran Italiassa, myös Venetsiassa, ja olen yrittänyt löytää Guido Brunetin prototyypin. Hänen pitäisi olla poliisi, joka on äärettömän hienotunteinen, tuntee kirjallisuutta, viiden tähden kulinaristi ja piinkova rikoksen ratkaisija. Mutta ei, en ole löytänyt häntä. Lähinnä olen nähnyt vain karabinieerejä, jotka ainakaan Brunetin silmissä eivät saa kovin suurta suosiota.

Ihmeellisen miehen takana on tietenkin ihmeellinen nainen. Yliopiston kirjallisuuden lehtori Paola Brunetti hemmottelee miehensä piloille, ainakin jos hänen tarjoamiaan päivällisiä tarkastellaan: purjosipulirisottoa, kultaotsa-ahventa sitruunan kera ja päärynöitä. Ja tietenkin grappaa aperitiiviksi tai digestiiviksi. On vain ja ainastaan signora Brunetin ansiota, että olen päättänyt oppia pitämään grapasta seuraavalla Italian-matkalla (joka on Luoja ties milloin).